Over spoorrails, oeverwallen en Jan Sterk

De mannen van weleer,

De mannen die op de steenfabriek werkten of de landerijen bewerkten zijn er vaak niet meer. We noemden eerder  agrariër Tini van Doorn maar niet onvermeld mag Jan Sterk  (helaas overleden in 2022) blijven. Hij werkte weliswaar elders maar had een gigantische kennis van het gebied en haar geschiedenis.

Op de wandeltochten die het Hurns Kerkje organiseerde wist hij altijd veel te vertellen over de Hurwenensche uiterwaarden. Hij wees dan op de spoorstaven die als rasterpalen gebruikt werden We hebben bij het aanbrengen van de nieuwe rasters op het eiland bewust de afgezaagde spoorstaven laten staan. Deze  lagen hier vroeger om klei voor de steenovens te transporteren.  Jan kon met humor vertellen over het inlaatwerk aan de kop van het eiland dat slechts 1 dramatisch seizoen werkte. Het verhaal wil dat bij hoog water  de uiterwaarden vol liepen vanuit de Panoven enkele kilometers stroomafwaarts. Met als resultaat dat er geen sediment ( alleen heel fijne klei) werd afgezet aan de kant van de steenfabriek. Besloten werd een inlaatwerk in de zomerdijk te maken om hoog water toe te laten. Jan kon het lachen niet onderdrukken als hij vertelde dat de kracht van de rivier zo groot was dat men na 1 seizoen het voor gezien hield.

Iets anders waar Jan ons op wees was dat het uittredend grondwater uit de grondwaterbel op het eiland  oeverwallen creëert. Boeiend bijverschijnsel is dat de natuur er prachtig op reageert: vestiging van bijzondere planten als grote steentijm, rivier tandzaad, engelse alant , kluwenklokje, cypreswolfsmelk ! Hopelijk komen de oeverzwaluwen weer terug. Dit zelfde natuurverschijnsel zie je ook elders bij de nieuwe wetering aan de Gemeenteweg waar een zandrug doorsneden wordt.

 

 

paal met een verhaal

uittreden grondwater en beginnende oeverwal