Toch weer twee zeldzame planten op 1 dag! Op 23 juli toogden de drie waardmannen Theo van Goch (Capreton), Cyril Liebrand (ecoloog en fotograaf) en Gijsbert Smit (St.Dorp en Landschap) naar het moerasgedeelte aan de Roerdompweg in Hurwenen. Nu de waterstand na de winter langer hoog blijft gebeurt datgene wat de plannenmakers bedacht hadden. Percelen aan de flanken van het moeras staan langer onder water. Prachtig al het effect op de paaiende vissen in het voorjaar, maar nu het water wat gezakt is ( inderdaad plannenmakers, 40 cm onder winterpeil ongeveer) explodeert de natuur!
- Op het hoogste perceel met een mix van zand en kleiige slibafzetting zien we een prachtige mix van soorten: sedums, klavers, wikkes, wederik, kattenstaart, tandzaad, soorten weegbree, zuring enz. Een pioniersituatie nu het waterregime veranderd is!
- Op het perceel aan de andere kant van de Roerdompweg wat minder variatie maar wel een mooie mix van grote kattenstaart, watermunt, klein vlooienkruid en grote wederik. Waar het nat is stikt het van de kleine kikkers.
- Aan de westzijde schermt het perceel het rustgebied af, je ziet de lepelaars en reigers rusten en foerageren in de slikkige oevers. We hebben de rust een beetje verstoord door het ongewenste wilgenopschot te maaien. Jong riet, kattenstaart lieten we staan. Op de grond ook hier een vrij open zode met moerasdroogbloem, ereprijs en klein vlooienkruid en heel veel kikkertjes.
Op diezelfde dag er net voor inspecteerde de groep het eiland. Ontwikkelt het schraal grasland zich? Zien we een voortschrijdende toename van grassen en minder kruiden? Moeten we overwegen op de voedselrijke delen vroeg in het voorjaar eens te maaien?. Nu de oever van de nevengeul gehooid is en de eenjarige wilgjes verwijderd toont zich de nieuwe natuur daar. Het uittredend grondwater van de stroomrug creëert in de oever een gelaagdheid met een bijzondere gevolgen voor de vegetatie. Juist op deze voedselarme plaatsen vestigen zich die typische riviersoorten. We hadden het nog niet gezegd, Cyril was nog naar de cypreswolfsmelk aan het speuren) of we zagen het paarsblauwe bloemetje van de grote steentijm. Een zeldzaamheid!